Konst som finns placerad i lokaler eller på platser där allmänheten kan se dem benämns offentlig konst eller konst i offentliga rum. Det brukar handla om bildkonstverk (tavlor, väggmålningar, statyer) men även om ljudkonstverk och performances.
Offentlig konst bekostas via skattemedel och ska därmed också vara tillgängligt för alla. Hur mycket offentlig konst som finns i olika kommuner varierar kraftigt. En del satsar mycket på konstupplevelser, medan andra inte gör det.
Offentlig konst i Borås
I min hemstad, Borås, satsas det mycket på konst i det offentliga rummet. Vi har ett välbesökt kommunalt konstmuseum, men även ett privat konstmuseum som visar målningar och fotokonst. Vi har dessutom haft ett antal ”No limit” event, där väggar i staden prytts med målningar av kända graffitikonstnärer.
Borås har också många statyer runt om i staden. Vissa av dem har väckt debatter redan innan de satts upp. Vi har till exempel Pinocchiostatyn ”Walking to Borås” av Jim Dine. Pinocchio är 9 meter hög och står i en rondell vid södra infarten till stadskärnan. Tack vare en donation kunde denna staty sättas upp. Men många var emot den och tyckte inte att den passade in. Så här i efterhand tror jag de flesta är nöjda med skulpturen och dess placering.
Det finns även andra skulpturer som det skojas friskt om bland boråsarna. Men jag gillar de allra flesta. Den allra mest uppskattade skulpturen är nog Ute, en liten skulptur av ett regnklätt barn som står och tittar ut över Viskan mitt i Borås centrum.
Staden som galleri
Borås stad tror på att göra konsten tillgänglig och har därför använt hela staden som ett galleri. Det som gör staden unik är att allt är samlat centralt i stadens citykärna. Här finns fler än hundra skulpturer, installationer, muralmålningar, museum och gallerier. Borås erbjuder också guidade turer för den som så önskar.
Kommentarer är stängda.