Bra belysning är guld värd

Börjar bli ganska mörkt utomhus på kvällarna. Man märker det tydligt när solen försvinner tidigare på dygnet. Solen är lite extra viktig här uppe i norra delarna av Europa. Solen ger (enligt forskningen) D-vitamin till din kropp. Eftersom solen visar sig mer sällan i våra delar av Europa krävs det mer för att du ska lyckas fånga upp och lagra solljuset. Nordiska folk har ofta lite ljusare hy, detta underlättar upptagningsförmågan av solljuset. En ljushyad person behöver bara vistas upp till 15-30  minuter i solen för att få upp tillräckligt med D-vitamin till kroppen.

Arbetsbelysning

När det blir mörkare utomhus ställer det även lite större krav på arbetsbelysning. Jag arbetar som fordonsförare i en av Kirunas gruvor och är van att det är mörkt under arbetsdagen. På våra fordon har vi extra kraftfull arbetsbelysning, det blir lättare att se vägen och ökar säkerheten när man får möte med fordon eller personer i gruvan.

Det är lätt att drömma sig bort kring möjligheter när man arbetar i en gruva. Jag brukar kika på TV-programmet Alaska Gold Diggers; ett riktigt bra program om du gillar stora maskiner och guldgrävning. Som du säkert kan gissa handlar det om guldgrävare i Alaska.

Vi har inte något guld i gruvan där jag arbetar, men ibland tänker man att det kanske är något som kan dyka upp under ett arbetspass. Utöver Alaska Gold Diggers kollar jag gärna på Aussie Gold Hunters, det är ett liknande TV-program som rullar i Australien.

Om det råder stor osäkerhet i världen och börserna skakar kan guld vara ett bra alternativ. Guld är en tillgång som många investerare vänder sig till när börsen skakar och man tror att börsen kommer falla. Utöver guld kan du även investera i silver. Finns faktiskt ett svenskt bolag som erbjuder investeringar inom guld och silver via fonder.